Na een vroeg ontbijt melden we ons bij het bezoekerscentrumvoor de licentie om een bezoek te mogen brengen aan La Commandancia de la Plata.

Het gebied waar we gaan wandelen is nog steeds militair terrein, vandaar dat we alleen onder begeleiding mogen lopen. Vanaf Santo Domingo worden we met een 4-wheel drive de berg op gebracht, tot het startpunt van de wandeling.

De wandeltocht is 3 kilometer heen en 3 terug. We lopen door Cubaanse Jungle en genieten bij tijd en wijlen van het prachtige uitzicht. We snappen wel dat Fidel deze onherbergzame plek heeft uitgekozen voor zijn hoofdkwartier tijdens de guerilla met Batista. In dit uitgestrekte terrein ben je zeker onvindbaar.

Na 3 kilometer komen we bij de eerste wachtpost. Hier zat volgens onze gids onder andere Che Guevarra op wacht. Als we verder lopen komen we langs een Helicopterplatform, een begraafplaats, een drukkerij, de algemene keuken en uiteindelijk La Commandancia van Fidel himself.

Er staat nog een bed en een koelkast (die hebben ze in de jaren 50 toch maar zo 40km  bergop gesleurd voor de commandant), verder is er niet veel meer over. Het is heet, en de gedachte dat hier meer dan 45 man in de bossen verstopt heeft gezeten zonder fatsoenlijke voorzieningen en meer dan een half jaar lang actief strijd heeft gevoerd, zonder ooit ontdekt te worden is toch wel bewonderenswaardig. En wij staan nu op diezelfde plek… heel apart.

Eenmaal terug bij de Casa zijn we moe, maar voldaan. We relaxen wat en genieten van de omgeving. Siem kijkt naar zijn allerlaatste afleveringen Stranger Things.

Morgen gaan we naar Baracoa. Een lange reisdag, die beloond zal worden met een houten hutje op een privé-strand. Hier zullen we 2 dagen en 3 nachten verblijven! Onze eigen Blue Lagoon!

Advertentie