Vandaag verlaten we Trinidad. Na een wederom heerlijk ontbijt van vers fruit, geroosterd brood, eieren, koffie en muffins verlaten we onze alleraardigste gastvrouw (helaas naam tot op de dag van vandaag niet verstaan).

We rijden door het binnenland van Cuba naar Camaguey. Een rit van een paar honderd kilometer, die verbazend snel verloopt.

Dit deel van Cuba is vlak en bestaat voornamelijk uit plantages. Koffie, bananen, suikerriet en mais. De weg is goed en we kunnen lekker doorrijden. Uiteraard moeten we af en toe op de rem voor een fietser, paard-en-wagen of ossenkar, maar dat gaan we al bijna normaal vinden.

Als we in Camaguey aankomen moeten we even zoeken naar onze Casa. Het ligt in het centrum van de stad, maar de huizenblokken zijn hier niet recht, zoals is de meeste andere steden hier in Cuba. Dit hebben de Cubanen vroeger extra gedaan om de piraten te verwarren. Nou, dat lukt ze nog steeds, maar niet alleen bij de piraten…

Toch weten we het te vinden. Wat fijn dat er nog 1 in de familie is die nog een ouderwetse kaart kan lezen. Heeft dat eindeloze geplan van vroeger boven de kaarten van de ANWB toch nog nut gehad!

Julio onze gastheer van de komende nacht is thuis en verwelkomt ons met zijn hond Margarita, zijn kitten Sommer en zijn blinde kat, waarvan we ik de naam niet heb onthouden. De Casa is prachtig! Onze monden vallen open van verbazing bij iedere kamer die we bezoeken. Het lijkt wel een koninklijk paleis.

Het huis is nog van de overgrootouders van Julio, en de meubels zijn minstens uit die tijd.  Ik gebied de jongens direct om voorzichtig te doen met de koffers als ze langs de meubels rijden. Er staat voor een klein kapitaal aan antieke vazen en klokken.

Op advies van Julio lopen we de stad in. Eerst naar zijn favoriete Mojitobar, daarna langs 3 pleinen die, volgens hem ‘echt de moeite waard’ zijn, om tot slot te eindigen bij Restaurant 1800 (niet te verwarren met 1800 restaurants, ik begreep nl. met mijn gebrekkige Spaans dat er 1800 restaurants aan dat plein lagen).

We eten de allerlekkerste Filet Mignon voor 9 CUC (Cubaans geld, omgerekend ongeveer 9 euro), met friet!!! Zo ongelooflijk lekker, alles wordt tot op de laatste kruimel opgegeten. Nog voordat we het restaurant verlaten weten we al wat we over 6 dagen gaan eten (dan overnachten we nl. nog een keer bij Julio).

Camaguey zelf is een stad dat door de toeristen nog niet echt is ontdekt. Behoudens 1 leuke kunstgalerij is er niet echt heel veel te zien. Prima dus voor een doorreis, dat hadden we al goed bedacht. Morgen reizen we verder naar de Sierra Maestra, een bergketen waar Fidel Castro tijdens de guerilla zijn Commandancia had.

We gaan onder begeleiding van een gids een wandeltocht maken naar die Commandancia. Maar eerst nog een paar 100 kilometer rijden morgen, voor we er zijn.

Advertentie