Onze eerste volledige dag in Cuba. We hebben een prachtig appartement gehuurd op de eerste verdieping van een pand in oud Havana met twee slaapkamers, twee badkamers, een woonkamer met twee balkons en een aparte woonkeuken. Super luxe! Schuin tegenover ons appartement ligt een autovrij straatje met fantastische terrasjes.

Na een lekker bakje koffie nemen we niet de moeite om zelf een ontbijt te maken. Voor 5 CUC per persoon (3,5 euro) eten we in het naastliggende restaurantje een ontbijtje met koffie, vers fruit en gebakken eieren met spek. Heerlijk begin van de dag.

Na het ontbijt lopen we de stad in. We hebben een wandelroute uit de reisgids, maar hebben geen idee hoe we ons moeten oriënteren. We lopen in de richting van de zee. PJ is al eens in Havana geweest en weet ongeveer de weg naar het centrum van de oude stad. De stad is prachtig maar al jaren in verval, zonde.

Als we bij een oud kasteel naar binnen willen lopen worden we weggestuurd. Het blijkt het politiebureau te zijn. Voor het politiebureau staan een heleboel oude auto’s geparkeerd, evenals koetsen met paard. Toeristen kunnen hier een rondje mee rijden door de stad. We hebben medelijden met de paarden, deze staan in de brandende zon, het is 31 graden, wij zweten ons al kapot, laat staan die arme beestjes…

We slaan de aanbiedingen om mee te rijden van de hand en lopen verder naar het centrum. We strijken neer op een terrasje vlakbij het Plaza de la Cathedrale en genieten van het mensen kijken en de heerlijke Cubaanse koffie.

Na de koffie lopen we door het autovrije straatje richting een volgend plein, waar we ons laten verleiden tot een rondrit in een gifgroene oude Chevrolet cabriolet V6 uit 1952. Prachtig!

We rijden langs het Place de la Revolution, waar we uitstappen voor de foto’s. Che en Fidel hangen groots en indrukwekkend aan de wand van oerlelijke communistische regeringsgebouwen, maar de geschiedenis en de omvang van het plein maakt de ervaring heel bijzonder. Nog steeds stroomt bij iedere bijzondere politieke gebeurtenis het hele plein vol met Cubanen, die de socialistische regering een warm (of koud) hart toedragen.

Over de Malecon, een 9km lange straat langs de zee, rijden we terug naar het oude centrum. Deze straat komt terug in een van de Fast & the Furious films waarin een dragrace wordt gehouden. Siem herkent de straat van de film en vraagt zich af of onze chauffeur ook gaat racen.

We maken nog een korte stop bij het park van John Lennon. Waarna onze rondrit eindigt waar we zijn begonnen. We nemen afscheid van chauffeur Eddie en lopen verder, op zoek naar een leuke platen/muziekzaak.

Na een half uur in de zinderende hitte door het centrum hebben we nog steeds geen platenzaak gevonden. Raar, overal klinkt muziek, maar geen platenzaken. We lopen in de richting van het centrum (althans, dat denken we). Wanneer we de Malecon boulevard weer zien denken we dat we er bijna zijn. Helaas is het nog wel een aardige wandeling. Uiteindelijk pakken we een fietstaxi die ons naar het Bodeguita del Medio brengt (een bar/restaurant waar Hemingway veel kwam) brengt. We stappen uit en vinden dat we wel een biertje en een Mojito hebben verdiend.

De rest van de middag brengen we door in gezellige barretjes. Voor het avondeten keren we terug naar ons appartement, wat veel dichter bij het oude centrum blijkt te liggen dan dat wij oorspronkelijk dachten (we zijn vanmorgen mega om gelopen). We gaan even een uurtje plat om daarna lekker een hapje te gaan eten.

Voor het avondeten besluiten we om voor een pizza te gaan. Siem haalt ons over, we vinden het niet erg om hierin mee te gaan, we weten dat dit waarschijnlijk de laatste is deze vakantie, omdat we in de rest van het land vermoedelijk geen pizzeria’s gaan tegenkomen (maar dat vertellen we Siem nog maar even niet).

Na het eten stort ik in (jetlag??). De mannen gaan nog op zoek naar een ijscozaak, terwijl ik alvast ga douchen en me klaarmaak om naar bed te gaan. Dag 1 was een geweldige kennismaking met Cuba en de hartelijke Cubanen! We kijken uit naar de dag van morgen.

Advertentie