Van Nederlanders die we eerder deze vakantie troffen hebben we gehoord dat de Trollstigen die net buiten Andalsnes begint prachtig is. 
De Trollstigen is een toeristische route die dwars door een gebergte loopt. Een prachtige weg vol met haarspeldbochten en watervallen. De route eindigt bij Geiranger, een toeristisch plaatsje waar meters hoge bergen verticaal in het fjord eindigen, en waar diverse cruiseschepen dagelijks aanmeren voor wat typisch Noorse cultuur.

Het regent weer pijpenstelen, en we zijn redelijk dichtbij Andalsnes, dus we vertrekken zodra we de slaap uithebben en het ontbijt op hebben.

Het is zondag en als we rond koffietijd aankomen in Andalsnes gaan we op zoek naar een gezellig koffietentje. Het stadje is ontzettend lelijk, zeker niet gezellig, er is geen enkel koffietentje open, dus we halen enigszins teleurgesteld onze koffie bij een lokaal tankstation.

Zodra we het dorp uitrijden krijgen we een indruk van wat ons de rest van de dag te wachten staat. We rijden direct de bergen in. Op een parkeerplaats stoppen we voor wat foto’s. Er staat een informatiebord over de route en in de verte zien we de 11 haarspeldbochten tegen de wand van een enorme berg aangeplakt. We zien de campers, auto’s en touringcars als mieren tegen de berg omhoog klimmen.

Het regent nog steeds, maar gelukkig hebben we nog redelijk zicht. We stappen snel de camper weer in om verder te rijden.  

We waarschuwen de jongens achterin dat ze even niet meer op de telefoon of tablet moeten kijken, maar dat ze mee moeten kijken naar buiten. Ze worden beiden nog wel eens misselijk op bochtige en hobbelige routes als ze niet naar buiten kijken. Beide hebben ze al eerder deze vakantie een ‘pizza’ moeten leggen, daar hebben we vandaag geen zin in.

Met fototoestel en telefoon in de aanslag beginnen we aan de klim. De weg is smal en auto’s kunnen elkaar maar net passeren. Een auto met camper is al echt een uitdaging, laat staan een touringcar die een camper wil passeren. 

Het is een uitdagende klim, en gelukkig kan PJ achter het stuur ook genieten van het uitzicht. 

Helemaal bovenaan de top staat een prachtig bezoekerscentrum met een wandelroute naar een overhangend uitkijkpunt. Het is er ongelooflijk druk, dus we blijven er niet al te lang. 

We rijden door naar Geiranger. De route is prachtig en we rijden zelfs langs stukken waar nog sneeuw ligt. Vlak voor het dorpje Geiranger moeten we de bergen weer af. Hier liggen ook weer de nodige haarspeldbochten, maar deze zijn een stuk minder spectaculair dan de Trollstigen.

Geiranger lijkt op het eerste gezicht een leuk toeristisch plaatsje en we parkeren direct de camper op de camping in het centrum van het dorp. 

We lopen direct het dorpje in, we hebben wel zin in een beetje de toerist uithangen in souvenirshops en een borrel in een gezellig cafeetje. Het heeft drie reisdagen geduurd om hier te komen, we zijn erg benieuwd wat het dorp ons te bieden heeft…

Een klein beetje teleurgesteld zijn we als we binnen een half uur het hele dorp door zijn. Het is niet zo groot, een straatje eigenlijk. Er zijn geen cafés, en maar drie restaurants. We komen er snel achter dat Bink niet welkom is in de restaurants. We brengen haar terug naar de camper en gaan zelf een hapje eten in een restaurantje. 

We besluiten dat we morgen een rustdag houden. Tijd voor wat wasjes, en we hebben zin in een flinke wandeltocht. 

Advertentie