Na een prima nacht staan we redelijk uitgerust op. We hebben gisteren tot laat nog zitten kaarten en yatzeeen. We hebben geen haast, maar PJ heeft het doel voor vandaag al wel weer bedacht (een die wel op de kaart staat deze keer). We gaan de Svartisen gletsjer bezoeken. Maar eerst meot er nog even een frisse duik in het meer genomen worden. Het is al zo’n graadje of 26 en de zon pikt al aardig. Een frisse duik op de vroege morgen is het perfecte begin van de dag.We moeten een kleine 100km rijden, dan met een veerbootje over een gletsjermeer, zo’n 3km wandelen en dan zijn we bij de gletsjer. Kind kan de was doen…

Om half twaalf zijn we bij de parkeerplaats bij het gletsjermeer. Het is er super rustig, de ligging is ook prachtig, middenin de natuur. Het water is turquoise en steenkoud. De boot (een klein motorbootje, zeker geen grote veerboot), gaat om 12 uur, dus we drinken eerst even koffie.

Het bootje vaart dwars over het meer naar een grote waterval. Daar stappen we uit en beginnen we aan een klim van 3km naar het uitzichtpunt op de gletsjer.

Het is een zware, maar mooie klim. Een van de mooiste die we ooit gemaakt hebben. Bink is een ware berggeit, ze bedwingt de rotsen als geen ander. 

Net voor het einde van de klim krijgen we de gletsjer in beeld. Nu zijn we redelijk verwend en hebben we het geluk al heel wat gletsjers te hebben mogen gezien (Oostenrijk, IJsland, Alaska), maar deze mag zich toch echt wel rekenen tot een van de mooiste. 

Als we zien dat er mensen helemaal bij de voet van de gletsjer lopen, willen wij dat ook. Met hervonden energie klimmen en klauteren we nog eens minstens een halve kilometer totdat we de gletsjer aan kunnen raken. Fantastisch!!!

Het ijs is spierwit, met felblauwe groeven en spleten. Prachtig!

Voor de jongens is dit hun eerste gletsjer (die ze zich kunnen herinneren) en ook zij kunnen er niet genoeg van krijgen. Wat een unieke ervaring. Ze vullen hun waterflesjes met smeltwater en ijs en nemen een ijsdouche onder het smeltende ijs. Bizarre ervaring, in je t-shirt en korte broek, met 30 graden op de poolcirkel een ijsdouche nemen. Dat vergeet je toch nooit meer…

De terugtocht is pittig. De stenen zijn heet en we merken dat Bink er ook wat moeite mee krijgt. Ze loopt van watertje naar watertje om haar poten af te laten koelen. 

Om vier uur zijn we weer bij het bootje. Tijdens het boottochtje van een half uur vallen we bijna allemaal in slaap. 

Bij de camper aangekomen besluiten we op zoek te gaan naar een camping waar we de volgende dag een rustdag kunnen houden. Dus vlakbij een dorpje, aan een meer of zee, met voldoende voorzieningen dat de jongens zich niet hoeven te vervelen. 

We vinden er een in het plaatsje Rognan. Waar we weer een prachtige plek hebben direct aan het water. We staan aan het uiterste puntje van de Saltfjorden. We halen op onze fietsen wat boodschappen in het dorp en genieten van de zonsondergang. Wat een geslaagde dag!

Advertentie