Hadden we ons vanmorgen toch bijna verslapen voor het ontbijt. Gelukkig was het voor de vriendelijke eigenaar van de B&B geen probleem en maakte het niet uit hoe laat we zouden komen ontbijten (ja, ja, zou ik ook zeggen…).

Na een heerlijke scrambled eggs met bacon en worst checken we uit. We vertellen dat we richting de kust gaan en de eigenaar tipt ons voor een alternatieve route. Erg mooi en we komen bovendien langs een 100 meter hoge waterval. Voor toeristische routes zijn we altijd te porren. Dus dit nemen we zeker ter harte. De jongens zijn blij dat we vandaag niet zo ver hoeven te rijden (ong. 280 km) en het vooruitzicht op de zee vinden ze zeker ook niet verkeerd.

In de reisgids lees ik bovendien dat de weg die we nemen langs een monument komt waar Nelson Mandela ooit zijn “long walk to freedom” begon. Hij werd hier nadat hij inmiddels 17 maanden gezocht werd, gearresteerd en daarna voor 27 jaar gevangen gezet op Robbeneiland. Zodra we het monument passeren moeten we ook even een bezoek brengen. Het is zeer indrukwekkend.
Ondanks dat mede door hem de apartheid is afgeschaft proeven we hier in Zuid-Afrika, terwijl dat we hier pas een paar dagen zijn, toch overal nog de superioriteit van de blanken boven de zwarte medemens. De blanken zijn de eigenaren van de restaurants en hotels, de zwarten werken ‘slechts’ in de bediening. Laat je wel nadenken of er wel zoveel veranderd is?

Als we het monument verlaten zijn we ook al bijna bij de waterval in Howick. Rond de waterval allemaal toeristische stalletjes met souvenirs, die we bewonderen, maar als echte Nederlanders voorbij lopen. Tot een man op zijn gitaar een liedje voor ons inzet. Wij schuiven hem wat geld toe en kopen daarmee voorlopig ons schuldgevoel een beetje af.

Na de watervallen gaan we linea recta na Umhalanga Rocks. We checken in bij onze volgende B&B en wandelen naar het strand. We gaan direct pootje baden in de oceaan, waarna we met een natte broek zin hebben in een biertje en een wijntje. Op een perfect terrasje met uitzicht op de zee eten en drinken we wat. De jongens bewonderen onze voorgerechten (oesters en calamari), maar als we vragen of ze willen proeven, slaan ze graag af. Het diner smaakt prima en we gaan moe maar voldaan terug naar het B&B voor een douche en een afzakkertje.

Morgen een dagje zon, zee en strand.

Advertentie