Na een luxe, uitgebreid ontbijt stappen we voor de laatste lange reisdag in de auto. We zeggen onze gastfamilie gedag en gaan al op tijd op pad.

Gisteravond kregen we van de schoonzoon nog een tip om bij Cayo Santa Maria (een eiland voor de kust) nog even het strand te bezoeken. Dit was volgens hem het mooiste strand van Cuba.

Dit toeristeneiland waar uitsluitend 4- en 5-sterren Resort hotels staan, is bereikbaar via een 55 kilometer lange ‘dijk’. Een weg in zee die met bruggen een aantal kleine eilandjes verbindt met het vaste land. Een soort Florida Keys, maar dan kleiner.

Het is een uur rijden en dan zo’n 800 meter lopen naar het strand. Het strand is schitterend!!! Spierwit zacht zand, je kunt meer dan 200 meter ver de kraakheldere zee inlopen, zonder rotsen, alleen maar het allerlekkerste zachte zand. Een waar paradijsje. Ik krijg bijna spijt dat ik hier geen hotel geboekt had, maar als ik dat gedaan had, hadden we de familie van gisteravond niet ontmoet.

We duiken snel het water in, we hebben niet veel tijd, want we moeten nog een eind rijden vandaag, maar we willen deze kans echt niet laten ontgaan.

Na een uur stappen we met natte zwemkleding in de auto. Het is bijna 12 uur en heet. Varadero is een kleine 300 kilometer van Cayo Santa Maria. We kunnen lekker doorrijden. De weg is goed, het is een Nationale Feestdag en de straten zijn uitgestorven. Waar zijn al die feestende Cubanen??

Om 16.00 uur komen we aan bij Sari en Elsi. De eigenaren van onze laatste Casa Particular in Boca, Varadero. We hebben een appartement gehuurd dat bestaat op de bovenste verdieping van hun woning. Het huis ligt direct aan zee. De kust is een beetje rotsachtige en we zien wat stoere jonge Cubanen zo van de rotsen afspringen, de zee in. Wat zij kunnen, kunnen Luuk en Siem uiteraard ook!

Het duurt niet lang of ze liggen alweer in het water.

We hebben de hele dag nog niets gegeten, we zijn uitgehongerd als we na een frisse douche naar het restaurantje gaan dat tegenover ons huisje ligt. Er staat heerlijke verse vis op het menu. Met volle buiken praten we in ons huisje onder het genot van een wijntje (die Elsi voor ons had klaargezet) de eerste terugblikken op onze vakantie. Er zullen er vast nog vele volgen.

Advertentie